El 2020 ja camina amb forces renovades i amb ganes de millora, però encara mira de reüll el 2019, un any clau per al rugby català que ha servit per fonamentar molts dels projectes claus impulsats per la Federació Catalana de Rugby i també perquè en neixin de nous.

La televisió, una pota imprescindible

Després de dues temporades en què es van retransmentre en directe els playoffs de la Divisió d'Honor Catalana masculina i femenina i la Supercopa Catalana, la Xarxa i la FCR van fer un pas més el 2019.

La plataforma audiovisual i la FCR van arribar a un acord el mes de setembre per ampliar l'acord: no tan sols es retransmeten els playoffs de les dues DHC, també la lliga regular s'emet setmanalment.

Cada diumenge a les 12.30h per les televisions locals i en streaming per Xala, el rugby ha entrat a les cases de Catalunya. Aquest acord suposa un pas de gegant per a la promoció del nostre esport, que mica en mica va guanyant la seva quota mediàtica.

Els Espartans, la cara solidària del rugby

D'entre les novetats del 2019 en destaca una: els Espartans Catalunya. Pel seu caràcter solidari, de donar quelcom més a la societat, el projecte dels Espartans és especial.

Des del mes de setembre a les presons de Mas d'Enric de Tarragona i al Centre de Joves de Granollers s'hi han format dos equips de rugby. Emmarcat dins el projecte argentí dels Espartanos, aquesta iniciativa fomenta el rugby entre els presos com a eina de reeducació i reinserció.

El bon camí del projecte va corroborar-se el passat 23 de desembre, quan a la presó de joves Quatre Camins de Granollers s'hi va jugar el primer partit entre els Espartans i un conjunt de jugadors de diferents clubs.

Els Espartans volen seguir creixent el 2020!

 

IMG-20191223-WA0002

 

El primer Súperdissabte, un èxit

D'entre les novetats del 2019 hi trobem el Súperdissabte, un dia en què van disputar-se a la Foixarda fins a sis finals de diferents categories que van agrupar 8.000 persones al llarg de tot el dissabte 13 d'abril.

Aquest esdeveniment va destacar no tan sols pel dia en si, sinó que també va servir per corroborar el creixent interès per al nostre esport, que durant 12 hores va omplir la Foixarda de gom a gom.

El Pla Estratègic, a punt

Un projecte clau impulsat des de la FCR que el 2019 va avançar sense aturador és el Pla Estratègic del Rugby Català.

Aquest document, que vol esdevenir guia per a l'evolució del rugby a casa nostra, està pràcticament acabat i en els primers compassos del 2020 es presentarà ja al públic i es començarà a fer servir com a eina per a la progressió i ajuda de clubs i membres de la comunitat rugbística.

 

D76kVm2XYAEiO-z

 

La II Nit del Rugby Català se supera

Una altra iniciativa (de caire molt diferent) que va seguir una progressió positiva va ser la de la Nit del Rugby Català. Aquest esdeveniment que va estrenar-se el 2018 va celebrar la seva segona edició el passat mes de novembre.

A l'Ateneu del Clot de Barcelona, 250 persones van acudir a la gala dels protagonistes de l'ovalada catalana, en què es va retre homenatge als campions de la temporada anterior i es van entregar els premis als millors esportistes i personalitats.

Noves insfraestructures

Perquè el rugby pugui seguir creixent a casa nostra tant en quantitat com en qualitat són necessàries noves instal·lacions i la millora de les actuals. Per això les inauguracions dels camps de Vilanova i Castelldefels, la renovació de la gespa de la Teixonera, el Baldiri Aleu i Cornellà, el nou camp annex de Torroella de Montgrí o l'inici de les obres a Sitges són excel·lents notícies.

Tot i que falta molt camí per fer en aquest àmbit i hi ha casos en què cal seguir treballant, deixem el 2019 amb un balanç positiu i arrenquem el 2020 amb el propòsit de millorar més en matèria d'infraestructures.